Baumannperfecta i GUK на drupa-2024

27.06.24

Німецькі виробники продовжують автоматизувати процеси різання і фальцювання.

Baumannperfecta взяла участь у форумі drupa-2024 разом із партнерами з Postpress Alliance. Це був перший великий спільний виступ на виставці шести брендів сектора післядрукарської обробки, що об’єдналися 2019 року.

У Дюссельдорфі члени альянсу показали «справжню взаємодію та багато прикладів автоматизації з очевидною доданою цінністю для клієнтів». На стенді площею 1 240 м2 компанію baumannperfecta склали Bograma, H+H, Hohner, MBO, Wohlenberg, а також три тимчасові партнери — Blumer Maschinenbau AG, NBS AG і постачальник фінансових послуг PEAC Solutions. Таким чином виставковий портфель Postpress Alliance відобразив майже повний робочий процес сучасного поліграфічного підприємства.

Baumannperfecta, зокрема, продемонструвала можливості своєї роботизованої системи різання BASS, що працює без найменшої участі людини. Поєднання механіки і датчиків, а також інтеграція штучного інтелекту (ШІ) уможливлюють роботу обладнання навіть у ритмі досвідченого оператора.

Так, програмне забезпечення CutTronic призначене для автоматизації робочих процесів на післядрукарському етапі за допомогою файлів CIP3/4, створених під час додрукарської підготовки. Після генерації програми різання в системі керування машиною процес різання відбувається цілком автоматично. Дані можна вводити через спільну мережеву папку чи безпосередньо з USB-флешки. Система керування генерує програму різання з відображенням робочої схеми на основі даних додрукарської підготовки, що відповідають вимогам CIP.

Ще більше гнучкості дає софт CutTronic Plus: файли CIP3/4 можна доопрацювати і таким чином оптимально адаптувати до робочого процесу. При цьому є три способи введення даних у машину: через USB, Ethernet або мережу WLAN.

Переваги CutTronic Plus:

  • використання даних додрукарської підготовки у форматі CIP3/CIP4;
  • створення програм з усіма форматами і типами різання;
  • відсутність хибних параметрів різання завдяки автоматичному генеруванню робочої програми та підказкам (у разі ручного програмування);
  • варіативне застосування програми різання у різних системах;
  • перевірка завдань на дисплеї з відображенням реальної схеми.

Технологія S2C (Straight 2 Cut) прискорює налаштування різального обладнання baumannperfecta: JDF-специфікація і PNG-зображення замовлення передаються із системи керування друкарською машиною, оператор сканує штрих-код на тиражному відбитку — і параметри різання автоматично завантажуються у комп’ютер гільйотини.

Straight 2 Cut складається з чотирьох модулів:

  • CutTronic — додрукарські дані автоматично перетворюються в програму різання;
  • Hotfolder — швидке і просте під’єднання машини до мережі;
  • зчитувач штрих-кодів — відкриття файлу замовлення без пошуку;
  • візуалізація процесу безпосередньо на дисплеї.

З-поміж устаткування baumannperfecta в Дюссельдорфі можна було побачити автоматичну систему вирівнювання стосу BASA Evolution, високопродуктивну різальну машину 132 з опцією автовидалення обрізків AWR для обробки етикеток, роботизований маніпулятор RC для переміщення стосу, авторозвантажувач BA3, різальну машину 92 із технологією S2C, стосопідйомник BSH 3-1200 і віброзіштовхувач BP BSB 3L.

Новий дизайн різальних машин baumannperfecta орієнтований на функціональність, ергономічність та безпеку. Центральним елементом тут є великий дисплей із можливістю нахиляти його для кращого огляду і, отже, контролю з боку оператора. У поєднанні з новою системою керування CUTPIT це максимально спрощує обслуговування машини. Ще одна свіжа розробка — різальний блок із патентованою системою компенсації натиску, що значно подовжує термін служби ножа. Завдяки модульній концепції високошвидкісні різальні машини легко доповнити периферійними пристроями і таким чином скомпонувати комплексні рішення аж до повністю автоматичних систем різання.

Компанія GUK-Falzmaschinen традиційно сфокусувалася на фармацевтичному ринку і підготувала спільну експозицію із підконтрольною MB Bauerle. Акцент зробили на цифровізації, робототехніці, автоматиці та, звісно ж, спеціалізованих конфігураціях обладнання.

Зокрема, було презентовано лінію для виготовлення лотерейних квитків із рулону на базі касетної фальцмашини FA 54 AT, оснащену вдосконаленою системою контролю продукції. Розмотування і різання забезпечили модулі Hunkeler, причому за рахунок розділення аркуша на кілька панелей можна створити до п’яти кінцевих продуктів одночасно (потім їх перфорують обабіч, як і у випадку з партіями).

Перша у світі автоматизована фальцмашина з десятьма касетами (розроблена спільно з MB Bauerle) — у складі двох секцій FA 51, додаткового ножового модуля і клеїльного пристрою HHS — демонструвала спритність у переналагодженні між різними завданнями.

Флагманська лінія FA 53 (дві касетні секції, два фальцножі, етикетувальник Sigma) увібрала останні технологічні досягнення GUK, як-от високоякісні фальцювання та склеювання різних матеріалів, гідробігування, автоконтроль і т. д.

MB Bauerle показала високопродуктивну машину autoSET18 для формування наборів аркушевої продукції із можливістю селективного наповнення конвертів.

Продукти GUK також можна було побачити на стендах дев’яти OEM-партнерів.

Друкарня "Ельграф" обрала Rapida 106 для друку на гофрокартонi »