Кольоровий обрiз книжки як додана вартiсть для видавця i друкарнi

30.08.24

Таке оздоблення стає дедалі популярнішим, зокрема завдяки цифровому струминному друку.

Зовнішній вигляд книжки, як-от колір і дизайн, є важливими «зачіпками» для покупців у місцях продажу видавничої продукції. І креативники з поліграфічної та медійної сфер періодично намагаються оновити класичний книжковий дизайн за допомогою оригінальних елементів. Зазвичай це стосується певних геометричних форм — кутів і країв, а також палітурних матеріалів і паперу.

Здавалося б, численні можливості для прикрашання друкованих видань майже вичерпано. Втім, сьогодні оздоблення книжок у твердих і м’яких оправах не обмежується палітуркою та корінцем. Для візуального покращення можна декорувати обрізані краї книжкового блока. Такий підхід стає дедалі популярнішим, зокрема завдяки цифровому струминному друку.

Популярне оздоблення

Якщо пройтися історичними бібліотеками, ми зрозуміємо, що книга з кольоровим обрізом не є новим винаходом. Біблійні видання у шкіряних оправах із позолоченими краями завжди були одними з найцінніших. І в сучасній книгарні можна побачити кольорові варіанти вигадливих орнаментів на багатьох виданнях романних серій. Однотонні забарвлення і градієнти, шрифтові елементи, філігранні ілюстрації, витончені візерунки, малюнки чи фотографії, що переходять з обкладинки на зріз книжкового блока, — таке барвисте оформлення можна знайти в художній та розважальній літературі, нон-фікшн та спеціалізованих виданнях, а також у книгах про мистецтво, корпоративних продуктах і різноманітних щоденниках та блокнотах.

Зрештою, видання із задрукованими зрізами направду приваблюють, а завдяки гармонійній кольоровій гамі та 3D-ефектам — захоплюють як замовників, так і читачів.

Редактори й видавці такої продукції мають не тільки визначити цілісний дизайн обкладинки та книжкового блока, а й заздалегідь, до початку виробництва, скоординувати робочий процес із залученими підрядниками.

Деякі друкарні, паперові компанії, палітурні майстерні застосовують саморобні машини для декорування зрізів. Та найчастіше для цього використовують системи Durrer, Ochsner або Schmedt на основі струминних друкарських агрегатів.

Захопливі технології

Особливо ефектний вигляд мають глянцеві, мерехтливі та світні зображення. Для цього на зрізи напилюють спеціальні фарби, що світяться вдень та/чи вночі. Недорогим варіантом є використання фірмових кольорів або інших нестандартних відтінків. Також припресовують фольгу різних типів: під золото, срібло, мідь, червоний або синій металік, з голографічними чи дифракційними ефектами. А якщо позолочена поверхня ще й рельєфна!.. Або ж уявіть металізований передній зріз із прихованим зображенням, яке з’являється внаслідок розкриття книги.

Тож не дивно, що деякі друкарні та палітурні майстерні зробили таке оздоблення окремим напрямом свого бізнесу — і доволі успішним.

« Koenig & Bauer спiвпрацюватиме з Tessitura i CoCoCo

Ще одна новацiя вiд Koenig & Bauer: технiчна документацiя на основi BOM для машин Rapida »